Dengesiz beslenme çocuğunuzu nasıl etkiliyor?



Dengesiz Beslenme, yanlış besin seçimi, besinlerin gereken miktarda alınmaması, her besin öğesinin alınmaması ya da yanlış pişirme yöntemlerinin kullanılması sonucu oluşan beslenmedir

Doğum öncesi ve Bebeklik Dönemi Beslenme
Çocukların beslenmesi anne karnında başlar. Annenin gebe kalmadan önceki beslenme durumu da bebeğin sağlığı için büyük önem taşır. Gebelikten önce yeterli ve dengeli beslenmiş, sağlıklı annelerin gebelikleri daha sorunsuz geçer.
 Hamilelikte ilk aylarda kusma ve bulantı görülmesinin sebebi annenin dengeli beslenmemiş olmasından kaynaklanmaktadır. Bu tip sorunlar çeken hamileliklerin başlangıcında yumurtalıkların yerinde oluşan sarı cisim hem kendi hormonlarıyla hem de vücuttaki diğer bezleri gerekli hormonları üretmeye teşvik ederek annenin vücudunu zararlı fazlalıklardan temizlemeye çalışır. Bu yüzden gerekirse annede bazı yiyecek ve kokulara karşı nefret doğar, iştahı kaçar.
Annenin gebeliği boyunca yeterli ve dengeli beslenmiş olması, sağlıklı bebek dünyaya getirebilmenin en temel koşuludur.
 Hamile kadınlar bu dönemde artan kalsiyum, vitamin ve protein ihtiyacını çiğ sebze ve meyveler, et ve süt ürünleri, bal veya pekmez, çiğ kuruyemişlerle karşılamalıdırlar. Rafine ve katkılı gıdalardan oldukça uzak durmaları gereklidir.
 Sağlıklı olarak dünyaya gelen bebek, yeterli ve dengeli beslenmenin sürmesi ve iyi bir bakım ile sağlıklı bir çocuk olarak büyür ve gelişir.
Anne sütünün bebeğin büyüme ve gelişmesine, görme ve işitme keskinliği, I.Q. ve entellektüel gelişimine, bağışıklık sisteminin gelişip güçlenmesine ve böylece başta enfeksiyon hastalıklarından ve de allerjiden korunması açısından diğer ürünlerden (formula-mama ve inek sütü-pastörize süt) çok daha fazla katkısı vardır.


Bebeğim sütümle doymuyor mu?
Anne sütü ek ürünlere göre midede daha kısa süre kalır. Bu yüzden bebek çabuk acıkır. Anne sütü üzerine ek ürün alan bebek normalde 3 saat ortalama ile emmesi gerekirken 4-5 saat aralarla acıkacağı için daha az sıklıkta emmeye başlar. Bu da uyaranların azalması ve göğüslerin tam boşalamamasından dolayı anne sütünün giderek azalmasına yol açar. Böylece bebek ek gıdaya mahkum hale gelir.
 Ayrıca 7-8. dk. dan sonra anne sütünün özellikle çoklu doymamış yağ asitlerinden daha zengin olduğu unutulmamalı ve emzirmenin bu sürelerden kısa olmamasına dikkat edilmelidir.


Oyun Çağı Dönemi
Çocuğun kişiliği okulöncesi çağlarda şekillenmekte, yetişkinlik çağındaki davranışlarını etkileyecek alışkanlıkların edinilmesi, genellikle bu yıllara dayanmaktadır.
 Aynı şekilde, çocuğun bu yaşlarda kazandığı yemek yeme alışkanlığı da hayatının daha sonraki dönemlerini etkileyecek ve ileride ortaya çıkacak beslenme sorunlarının temelini oluşturacaktır. Çünkü, beslenme çocuğun bedensel, duygusal gelişmesini ve sosyal davranışlarını doğrudan etkilemektedir.


Okul Çağı Dönemi
Gerek oyun çağı gerekse de okul çağında artık evden dışarı çıkmaya başlayan çocuklar dışarıda değişik ambalajlar içinde sunularak onları cezbeden sağlık açısından hiç de yararlı olmayan ürünlerle tanışacaklardır. Damak tadı açısından onları cezbedecek bu ürünler genelde doymuş yağlar, şeker ve tuzdan zengindir.
Her türlü kraker, bisküvi, cips, şeker, çikolata, şekerli sakız, hamburger ve pizza, kolalı içecekler sağlıklı beslenme açısından sakıncalı yiyeceklerdendir. Özellikle kentsel yerleşimli çocukların bunlarla tanışmaması olanaksızdır.
 Bu nedenle onlarla kavga etmeden çocuğun yaşına göre davranarak bu tür ürünlerden onları uzak tutmaya çalışmak gerekir.


Ergenlik Çağı Dönemi
Ergenlik dönemindeki çocuklar sağlıklı beslenme konusunda ebeveynleri ve doktoru tarafından eğitilmeli ve bilinçlendirilmelidir.
 Genelde okul tabldotu yerine kantinden yemek onları cezbetse de sağlıklı beslenme açısından doğru olan anlatılmalıdır.

Dengesiz beslenme etmenlerine ve bunların oluşturduğu sağlık sorunlarına tek tek bakalım.


Rafine Şeker, Şekerli gıdalar 
Ham şeker rafine edilirken içerisinde ne mineral ne de vitamin kalmaktadır. Beyaz şeker emilmek ve vücuttan atılabilmek için, organizmanın içerisinde depolu olan vitamin ve mineral tuzları kullanır. Bu da ileriki dönemlerde kemik ve diş sağlığında problemler oluşmasına zemin hazırlar.
Aşırı şeker tüketimi hipoglisemiye (düşük şeker) neden olur.
Beyinde seratonin hormonu eksikliğine yol açar.
       Çocuklarda hiperaktivite, endişe, dikkat eksikliği ve huysuzluğa sebep olur.
       Uyuşukluklara sebep olur.
       Adrenalin seviyelerini arttırır.
       Başarılarını olumsuz etkiler.
       Egzama oluşumuna katkıda bulunur.
       Kanser hücrelerinin en sevdiği ortam olması nedeniyle, kansere neden olur.  

Tatlandırıcılar
Tatlandırıcıların en popüler yaygın kullanılanı olan aspartam bugün 6 binden fazla hazır yiyecek ve içeceğe eklenmektedir. İçinde yüzde kırk oranında aspartik asit, yüzde elli oranında fenilalanin, yüzde on oranında metil alkol bulunur. Kolanın tatlandırıcısı olarak bilinilir. Kanserojen olduğu bir çok bilimsel çalışmayla kanıtlanmıştır.
 Aspartamlı bir gıdayı alır almaz, beynimize şeker geldi emri veriliyor ve o anda insülin salgılanmasına yol açıyor. Ortamda şeker olmadığı için insülin, kanda açlık şekerini düşürüyor. Doğal olarak karnınız acıkıyor ve daha fazla yiyorsunuz.

Glikoz ve fruktoz şurupları
Meyve ve sebzelerden alınan doğal şekerler insülin ile parçalanıp 3-4 saat içinde kana karışırken, nişastanın kimyasallarla parçalanmasından elde edilen bu ürünler 15-20 dakika gibi bir sürede direkt kana karışırlar, bu nedenle özellikle kan için oldukça zararlıdırlar.
 Kanda yükselen şeker insülin hormonunun daha fazla devreye girmesine neden olur. İnsülin çoğalınca da kan şekeri bir anda düşer böylece asıl şeker tüketicisi olan beyin besinleri yeterince alamaz. Bu nedenle de kişide aşırı yeme krizi başlar. Bu şekilde alınan kaloriler hemen yağ hücrelerinin içine girer

Çikolata
İçeriğindeki şeker, soya lesitininin büyük ölçüde GDO’ lu olması, aromalar yüzünden helalliği tehlikededir.
 Kafein içerdiğinden dolayı küçük çocuklar tarafından fazla tüketildiğinde mide reflüsüne sebep olduğu ilerlemesi dahilinde hiperaktiviteye yol açtığı görülmüştür.
Piyasadaki düşük kaliteli çikolatalarda ise kakao yağı yerine hidrojenize bitkisel yağ kullanılır. Bunlar da trans yağ asitleri içermektedir


Beyaz Un
Bugünkü toplumun karnını doyurduğu halde gizli açlık çekmesinin nedeni; buğdayın kepek ve rüşeym bölümünün ayrıştırılmasıdır.
 Ruşeym, buğdayın vitamin ve mineral açısından en zengin bölümüdür. Yapısında demir, önemli mineraller, doymuş yağ asitleri, protein lif, B ve E vitaminleri bulunur.
 Kepek kısmı ise buğdayın koruyucu tabakasıdır. Demir, çinko, lif ve protein bakımından çok zengindir

Et ve Tavuk
Et ve tavuktan elde edilen sosis, salam, sucuk gibi ürünlerde kanserojen nitrit ve nitrat katkılarının konulması, yüksek miktarda tuz içermeleri, soya vb. ürünlerin bileşimine girmesi, pişirilme şekilleri bu tip ürünlerin zararlarını katlıyor.
 Araştırmalar bu tip ürünleri yiyenlerin kalp krizi riskinin yüzde 42, diyabet riskinin yüzde 20 arttığını göstermiştir


Meyve Suları ve Maden Suları
Meyve suları, %100 ibaresi bulunanlar da dahil ısıl işlem görmeleri böylece içeriğindeki B kompleks ve C vitamininin büyük ölçüde tahrip olması, posasının olmayışı, içeriğine eklenen aromalar nedeniyle helalliğinin bozulması, tatlılığından dolayı çocuklarda meyve yeme isteğini yok etmesi nedeniyle faydasızdır.
 Kayısı ve şeftali gibi meyvelerinse %100 meyve suyu yapılamadığı için bunlar früktoz şurupları ile tatlandırılıyor.
 Bikarbonatlar, magnezyum, sitratlar, sodyum, flor ve kalsiyum içerikleri yönüyle faydalı olan maden suları ise aroma ve glikoz şurubu katılarak zararlı hale getirilmektedir

Süt Ürünleri
Aromalı sütler ve yoğurtlar hem aroma, tatlandırıcı ve renklendirici maddeler içermeleri yönüyle zararlı hale gelmektedir.

Yağlar
Çocuklarımızın sıkça tükettiği poğaçalar, hamburger ekmekleri yüzde %50 ye yakın oranda hidrojenize yağlar, endüstriyel margarinler içermekte vücut sıcaklığında erimeyen bu yağlar kalp, damar hastalıklarının birinci sebebi olmaktadır.
 Rafine yağlara ise GDO’lu pamuk ve soya yağlarıyla tağşiş yapılmakta, birçok lokanta ve hazır yemek fabrikaları bitkisel yağ adı altında bu tip ucuz yağları kullanmaktadır.

Dengeli Beslen, Sağlıklı Ol!



0 yorum: